torsdag, juli 05, 2007

favorit i repris

Killarna är på kollo i år igen. Förra årets äventyr gav mersmak så nu är de iväg för andra gången – kommer de att bli kolloveteraner så småningom?!

Förstår av kollegorna här på jobbet att kollo på många håll associeras med bleknosade innerstadsbarn med skral ekonomi. Tydligen går kollokatalogen bara ut i vissa stadsdelar, främst innerstaden och de sämst bemedlade områdena i kranskommunerna – jag får inte riktigt ihop det där för det känns som två helt olika målgrupper? Hur som helst skickas katalogen inte ut till förorternas villaområden. Inte är det helt billigt – jo kanske om man har åtta barn för då sjunker taxan rätt rejält per barn räknat, men har man två ungar så är det verkligen inte gratis.

För mig är kollo sommarläger för ungar som inte har ett specifikt intresse som leder dem till fotbolls-, rid- eller konfirmationsläger. Många kollon är förvisso profilerade såtillvida att de kallar sig MTB-kollo, paddelkollo, cirkuskollo osv, men i slutänden handlar det mest om bad, spöknätter och brännboll. Jag tror det här är ett hyggligt vis för ungar att börja klippa banden med mamma & pappa på ett något så när kontrollerat vis istället för att första resan utan föräldrarna blir den till Ibiza…

Upplägget med våra grabbar är lite annorlunda i år jämfört med förra året; de åker på varsitt håll och inte tillsammans. Inte heller är de borta två veckor utan på egen hand är en vecka mer lagom. En relevant fråga är naturligtvis hur vi vågar släppa iväg sonen g utan skyddsnät och vi har haft mycket funderingar runt detta. Det som slutligen gjorde att vi bestämde oss för att köra på var tre saker:
* Han ville så gärna! Ögonen lyste på honom när han pratade om äventyret!
* Han är betydligt mer medveten om sina egenheter nu än tidigare. Han kan kontrollera många situationer på ett helt annat sätt. Faktiskt. Även om allt är relativt…
* Fick tag på kollopersonalen, de som alltså faktiskt kommer att vara på plats, och de hade inga som helst problem med saken. De ordnade genast så att personalstyrkan utökas med en extra resurs aktuell vecka, inte för att punktmarkera g utan för att vara ytterligare en vuxen på plats. De föreslog också på eget initiativ att vissa aktiviteter blir obligatoriska och inte valfria för honom ”så´na här ungar brukar ju föredra att veta vad som gäller istället för att tvingas välja”. Tänka att en sådan liten mening kan rymma så mycket kompetens!

Så nu är de alltså iväg på varsitt håll och vi får väl lita på den gamla sanningen ”no news is good news”?! Puss puss till mammas modiga små hjärtan som håller på att bli stora karlar!

Etiketter: , ,